Umjetničko obrazovanje u tranziciji : likovno obrazovanje u europskom obrazovnom sustavu = Arts education in transition : arts education in the European educational system - Turković, Vera (Array, 2009)
Rad se bavi analizom uloge umjetničkog obrazovanja u kontekstu suvremenog europskog obrazovnog sustava obveznog obrazovanja. U uvodnom dijelu problematizira zajedničke elemente europske tradicije estetskog/umjetničkog obrazovanja i značenje termina „obrazovanje za umjetnost“ i „obrazovanje putem umjetnosti“. Nakon toga se prelazi na kratak prikaz povijesti likovnog obrazovanja u Hrvatskoj. U drugom dijelu prikazani su rezultati komparativne analize predmetnih kurikula likovne umjetnosti u 11 europskih zemalja i nastavnog plana i programa likovne kulture u Hrvatskoj