The impact of global economic crisis on the dry bulk shipping industry - Počuča, Milojka (Array, 2009)
Današnja globalna gospodarska kriza je snažno utjecala na pomorsko tržište. Na tržištu slobodnog brodarstva dolazi do drastičnog pada vozarina i time charter najamnina. Pod utjecajem gospodarske krize smanjile su se cijene goriva, no unatoč tome većina brodara se našla u nezavidnoj situaciji, jer s niskim vozarinama ne mogu pokrivati troškove. Autorice su u ovome radu analizirale točku pokrića kod time charter najamnina za brodove Handymax veličine i točku pokrića kod vozarina za prijevoz žitarica na relaciji US Gulf – Japan. Rezultati analize pokazuju, da su time charter najamnine za spomenuti tip broda točku pokrića dosegle kod 15 godina starih brodova koji su cijelo vrijeme bili u vlasništvu istog brodara.