Managing martime domain in Croatia-problems of implementing the new concessins act - Kovačić, Mirjana, inženjerka pomorskog prometa (Array, 2009)
U radu se pregledno i sustavno daje prikaz novog Zakona o koncesijama, s naglaskom na koncesije na pomorskom dobru. Temeljne novine Zakona odnose se na drugačiju regulaciju postupka davanja koncesija što se bitno odražava i na učinkovitost postupka koncesioniranja. Pojedine odredbe Zakona usporavaju postupak odlučivanja te proširuju nadležnost na više ministarstava, pri čemu se Ministarstvu financija daju veće ovlasti u sustavu koncesioniranja. Autori analiziraju razloge donošenja Zakona u kontekstu činjenice, da usklađivanje nacionalnih zakona i propisa s onima u EU, ne smije biti ishitreno. Tako usvojena zakonska rješenja dovode u pitanje učinkovitost sustava koncesioniranja, vremenskim produljenjem trajanja postupka kao bitnim činiteljem vrednovanja i učinkovitog upravljanja pomorskim dobrom i umanjuju značaj decentralizacije javne uprave