Assessment of Monin-Obukhov scaling over small slopes - Grisogono, Branko (Array, 2009)
U ovom priopćenju povezujemo dva nedavna rezultata o nagnutim stabilnim graničnim slojevima. Jedan rezultat uspoređuje Monin-Obukhovu duljinu, L, i visinu niske mlazne struje zj, uzrokovane katabatičkim strujanjem. Drugi rezultat povezuje Prandtlov broj, Pr, s gradijentnim Richardsonovim brojem, Ri. Tako se dolazi do omjera spomenutih duljina, (L/zj) kao jednoznačne funkcije nagiba terena i Ri, što daje kriterij adekvatnosti L u skaliranju prizemnih turbulentnih procesa. Naime, u slučaju (L/zj) > 1 niska mlazna struja određuje prizemne karakteristike turbulencije, a ne skaliranje pomoću L. To ima značajne posljedice na modelirane osobine prizemnih turbulentnih tokova u numeričkim prognostičkim modelima, kemijskim modelima, modelima za procjenu energije vjetra, itd. jer većina tih modela koristi L za definiranje donjeg rubnog uvjeta. Ova nota pokazuje da u modelima sve detaljnije i finije horizontalne rezolucije, L treba uvažavati efekte nagnutosti podloge radi adekvatnije procjene prizemnih turbulentnih tokova