Formation of reversed lee flow over the north-eastern Adriatic during bora - Telišman Prtenjak, Maja (Array, 2009)
Površinska mjerenja upućuju na postojanje povratnog površinskog strujanja na sjeveroistočnom Jadranu tijekom bure. Stoga ovdje ispitujemo njegovu strukturu i razvoj pomoću numeričkih simulacija. Proučavana se pojava razvila tijekom jednog tipičnog događaja ljetne frontalne bure koju karakterizira iznenadno povećanje brzine vjetra. U blizini Malinske, unutar zaklonjenog dijela tijekom bure, strujanje prema obali je nastalo kao donja grana zavjetrinske cirkulacije slične rotoru koja je povezana s hidrauličkim skokom. Iako zatvorena cirkulacija sliči hipotetskom rotoru uslijed hidrauličkog skoka, postoje značajne razlike, osobito u snazi turbulencije koja je povezana s nastankom rotora.