Air-sea interactions in the Adriatic basin simulations of Bora and Sirocco wind events : simulations of Bora and Sirocco wind events - Ferrarese, Silvia (Array, 2009)
Dvije simulacije jakog vjetra nad Jadranom simuliraju se združenim atmosfersko-oceanografskim modelom te se analiziraju i uspoređuju s mjerenjima i drugim objavljenim modeliranim poljima. U tu svrhu se koristi model RAMS-DieCAST za simulaciju promjena morskih struja i temperaturnih profila po vertikali, uzrokovanih dvjema epizodama intenzivnog vjetra nad Jadranom: burom u siječnju 1995. godine i jugom u studenom 2002. godine. Rezultati simulacija se uspoređuju s opažanjima na morskoj površini. Tijekom juga, simulirane površinske struje i temperature se uspoređuju s eksperimentalnim mjerenjima dobivenih na temelju površinskih driftera koji su pušteni u različitim dijelovima Jadrana za istu epizodu. U obje epizode trendovi simulirane temperature dobro se podudaraju s opažanjima. Također se tijekom juga, površinske struje dobro podudaraju s mjerenjima driftera. Modelirana temperatura mora kao i vektorsko polje brzina pokazuju dobro slaganje s rezultatima sličnih simulacija u literaturi