Bibliometric analysis of the Adriatic-related oceanography and meteorology publications - Vilibić, Ivica (Array, 2009)
U radu se analizira znanstvena produkcija o Jadranu, sa naglaskom na jadransku oceanografiju i meteorologiju. Znanstvena produktivnost mjerena je analizom objavljenih publikacija i njihovih citata u bazi publikacija Thomson Reuters Web of Science u razdoblju 1994–2008. Najproduktivnija zemlja je Italija, no najbolju citiranost su postigle publikacije iz Njemačke (sve jadranske publikacije) i Španjolske (publikacije iz jadranske oceanografije i meteorologije). Druga zemlja po znanstvenoj produkciji, Hrvatska, ima najslabije citirane publikacije. Suradnja jadranskih istraživanja u smislu zajedničkih publikacija nije posljedica geografskog položaja pojedinih zemalja (npr. Italija i Hrvatska), već je prvenstveno posljedica uloženih investicija u istraživanje Jadrana (npr. Italija i SAD, Hrvatska i SAD). Zajedničke publikacije su značajno poboljšale vidljivost (citiranost) provedenih istraživanja, naročito publikacija tranzicijskih zemalja kao što je Hrvatska