Predjezična i rana jezična komunikacija : obilježja prijelaznog stadija u djece s perinatalnim oštećenjem mozga - Ljubešić, Marta; Cepanec, Maja, logopedinja; Ivšac, Jasmina; Šimleša, Sanja (2009)
U istraživanju rane komunikacije uglavnom se naglasak stavlja na istraživanje jezičnog razvoja. Period predjezične komunikacije je sustavno zanemarivan. Cilj ovog istraživanja je stoga bio analizirati obilježja intencijske predjezične komunikacije u djece s perinatalnim oštećenjem mozga (klinička skupina) u usporedbi s obilježjima kontrolnih ispitanika u približno istom komunikacijskom razvojnom stadiju (6 mjeseci prije negoli dijete ovlada ekspresivnim vokabularom ve!im od 50 riječi). Istraživanje je dio longitudinalnog praćenja djece s perinatalnim ošte!enjem mozga u okviru projekta „Kognitivni i jezični razvoj u djece s neurorazvojnim rizikom“. Ispitanici su 11 djece s pre/perinatalnim oštećenjem mozga koja su imala uredan razvojni kvocijent, 5 djece s perinatalnim oštećenjem mozga koja su imala usporen kognitivni razvoj, te 5 djece bez dokazanih neurorazvojnih čimbenika rizika. Procijenjeni su na varijablama koje se odnose na mentalnu dob, jezično razumijevanje, jezičnu ekspresiju te komunikacijske funkcije i komunikacijska sredstava
Bibliografija: str. 27-28
Summary
Keywords: Perinatalno oštećenje mozga -- Predjezična komunikacija