Čimbenici koji utječu na spol teladi jelena običnog (Cervus elaphus L.) : verifikacija dosadašnjih spoznaja - Degmečić, Dražen; Krapinec, Krešimir; Florijančić, Tihomir (2009)
Istraživanja mehanizma nasljeđivanja spola u dvopapkara ne dvojbeno su pokazala kako se statusom uhranjenosti ženskih grla može pove ćati udio muškog potomstva. U radu je ova zakonitost istraživana na području Baranje (državnog lovišta XIV/9 "PODUNAVLJE-PODRAVLJE". U radu je analizirana neto masa košuta, odstrijeljenih tijekom lovne godine 2007./2008. (n = 42) i 2008./2009. (n = 23) te spol i masa njihovih plodova. Nisu nađene statistički značajne razlike između mase košuta s obzirom na lovnu godinu (t test; d.f. = 64; t = -0,03; P = 0,98; P <0,05) niti je utvrđena razlika u masi ko šuta s obzirom na to da li su nosile muške ili ženske plodove (t-test; d.f. = 63; t= -0,98; P = 0,33; P <0,05). Budući da je uočena razlika u omjeru spolova plodova kod košuta odstrijeljenih prve (45:55 %) i druge (52:48 %) lovne go-dine, moguće da je ona izazvana lošijim klimatskim uvjetima 2007. godine (ekstremno suho i vrlo toplo ljeto) ili pogreškom uzorka. Stoga je nužno nači niti istraživanje kroz dulje razdoblje
Bibliografija: 26 jed
Summary
Keywords: Jelen obični -- Masa košute -- Nasljeđivanje spola -- Spol fetusa -- Odstrjel košuta