Postati kršćaninom kao proces - Belaj, Vitomir (Array, 2009)
Pokrštavanje se tumači kao višestoljetni proces, a ne kao jednokratni obredni čin. Da bi se razumio taj proces, treba poznavati sustav poganskoga vjerovanja koje je kršćanstvo namjeravalo potisnuti. Polazeći od najnovijih otkrića (od 1996. dalje, Pleterski i Belaj), prikazuje se dolazak poganskih Slavena, unošenje vlastitih bogova i mitskih kazivanja u novozaposjednuti prostor i njegovo posvećivanje. Prostor se posvećivao smještanjem glavnih božanstava na tri točke u točno određenim suodnosima, oponašajući time mitsku dramu o ustrojstvu svijeta (mit se upisao u krajolik). Nakon pokrštavanja grade se na poganskim svetim točkama crkve koje se i dalje usmjeravaju na poganske objekte, održavajući kontinuitet svete poganske prostorne strukture