Martin-Breg između poganstva i kršćanstva - Belaj, Juraj (Array, 2009)
U dugoselskome je kraju utvrđen još jedan "trokutno" koncipiran pretkršćanski sveti prostor, Martin-Breg – Veleševec – Trebovec, u kojemu je prigodom pokrštavanja sveti Martin zasjeo na Perunovo mjesto. Istodobno pažnju na sebe skreće još jedan zanimljiv odnos među toponimima, odnos sv. Martin – sv. Brcko. U radu se razmatra mogućnost da je taj odnos preslojio dio još jednoga, manjega poganskoga svetog trokuta, s Božjakovinom kao trećom točkom. Uočeno je da se ove tri točke poklapaju s tri lokacije za moguću ubikaciju templarskoga domusa, za čijim se ostacima traga u arheološkim istraživanjima crkve sv. Martina na Martin-Bregu