Organizacijski model umreženog brodogradilišta - Čagalj, Ante, inženjer brodogradnje (Array, 2009)
Postojeća brodogradilišta su vrlo složeni, glomazni i nefleksibilni poslovno-proizvodni sustavi. Gledano s organizacijskog gledišta, oni su vrlo "široko" i "duboko" organizacijski strukturirani, što ima za posljedicu i njihovu relativno slabu učinkovitost. Dio uzroka ovoga stanja leži u činjenici, da je brodogradnja po svojim značajkama, netipična industrijska grana i da ima složeni pojedinačni proizvod. Brodograđevni proces, posebno njegov proizvodni dio, ima sve značajke tipičnog procesa s relativno niskom tehnološkom razinom, a posebno u usporedbi s procesima u automobilskoj ili avionskoj industriji. Radi daljnjega razvoja brodogradnje, neminovno je da i brodogradnja započne značajnije primjenjivati i uvoditi nova znanstvena i stručna dostignuća s područja organizacije i tehnologije, po uzoru na ostale napredne industrijske grane. To bi značilo prijelaz na temeljne kompetencije i umrežene organizacijske oblike, uz istovremeno podizanje tehnološke razine brodogradilišta