Improved procedures of distribution power network failure data collection for supply availability index evaluation - Stojkov, Marinko (Array, 2009)
Arhiviranje, obrada i čuvanje podataka o radu distributivne mreže kontinuirane su aktivnosti od velike važnosti, predviđene i zakonskom regulativom kao obvezne. Članak opisuje poboljšane postupke za prikupljanje podataka o kvarovima u distribucijskom elektroenergetskom sustavu u obliku novo razvijene baze podataka o funkciji komponenta sustava. Programom razvijenim u Visual Basicu omogućeno je lakše unošenje podataka, i dobivanje točno određenih podataka i njihovih obrada. Nakon perioda praćenja kvarova primjenom predložene metode u trajanju od skoro 3 godine, izračunati su pokazatelji pouzdanosti za 35 kV mrežu Elektre Slavonski Brod. Predložene metode mogu se primijeniti i na ostalim distributivnim elektroenergetskim sustavima