Ship Machinery Maintenance Concept Adjustment and Design Ante Bukša, Ivica Šegulja and Vinko Tomas - Bukša, Ante (Array, 2009)
U prvom dijelu rada predočen je pregled pristupa održavanja brodskog pogona u posljednjih trideset godina. Prikazana je struktura troškova održavanja, moguća rješenja redukcije troškova, kao i metoda za podešavanje i oblikovanje koncepta održavanja (MA–CAD) brodskog pogona (porivnog stroja), što omogućuje traženu razinu sigurnosti i najniže troškove u životnom ciklusu. Poboljšanje i proširenje MA-CAD metode može se postići: analizom kvarova porivnog stroja značajnih (kritičnih) komponenata koje najviše odlaze u eksploataciji, modeliranjem intervala održavanja i planiranjem količina pričuvnih dijelova. Za istraživanje odabran je dizel-motorni porivni sustav s reduktorom.