An estimation of sufficient impact toughness for the material of a turbine shaft - Gubeljak, Nenad (Array, 2009)
Lom vratila turbine u slučaju preopterećenja može biti krhak ili plastičan ovisno o svojstvima materijala, geometriji vratila turbine i obliku opterećenja. Uobičajeno se s porastom žilavosti krutost materijala vratila smanjuje, što može dovesti do plastičnog uvijanja vratila. Ako se zamorna pukotina pojavi u kritičnom području vratila, tada niska udarna žilavost može indicirati krhki lom. Za vrijeme remonta hidroelektrane ugrađeno je novo vratilo turbine, koje je proizvedeno s tehnikom kaljenja i popuštanja. Ispitivanje Charpy udarne žilavosti materijala vratila pokazalo je niže vrijednosti u odnosu na one dane projektnom dokumentacijom. Budući da je vratilo turbine hidroelektrane masivna i skupa komponenta, neophodno je odrediti dostatnu udarnu žilavost materijala za danu geometriju i vrstu opterećenja vratila turbine. S obzirom na to da su bili poznati jedino granica tečenja i udarna žilavost materijala, primijenjena je razina 0 SINTAP postupnika. Procijenjena je vrijednost minimalne udarne žilavosti, koja osigurava duktilan lom vratila s obodnom pukotinom. Također je analizirana promjena nosivosti vratila u ovisnosti o smanjenju neslomljenog ligamenta u poprečnom smjeru