Application of tribometer measurements for evaluation of machinability - Marušić, Vlatko, inženjer strojarstva (Array, 2009)
Kod ispitivanja obradivosti materijala kontinuirano se uvode novi zahtjevi, nove postavke i nova poboljšanja. Rezultati ispitivanja obradivosti, prikazani u ovom radu, proizašli su iz analize dvaju triboloških parametara: faktora trenja i širine traga trošenja na površini klizanja dva tijela, bloka i diska. Mjerenja su provedena na tribometru pri klizanju jednog tijela po drugom uz podmazivanje. Blok je izrađen od materijala koji se koristi za izradu reznih alata, a disk je izrađen od materijala koji se koristi kao materijal obratka. Ostvareni uvjeti kontakta (normalna sila na površinu i brzina klizanja) odgovaraju stvarnim uvjetima obrade rezanjem. Cilj ispitivanja provedenih na tribometru “Blok na disku” je određivanje mogućnosti ispitivanja obradivosti materijala pomoću triboloških parametara (faktora trenja i širine traga trošenja). Usporedbom rezultata dobivenih tijekom ispitivanja obradivosti u realnim uvjetima i na tribometru, uočena je dobra podudarnost vrijednosti istrošenja i sile rezanja. U određenim uvjetima ispitivanja, rezultati dobiveni na tribometru s aspekta faktora trenja i trošenja na bloku, mogu se prihvatiti kao reprezentativni pokazatelji obradivosti materijala u realnim uvjetima rezanja