Economic aspects of beekeeping production in Croatia - Cvitković, Denis; Grgić, Zoran, agronom; Matašin, Željka; Pavlak, Marina, veterinarka; Filipi, Janja; Tlak Gajger, Ivana (2009)
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti temeljne ekonomske pokazatelje proizvodnje, izvoza i uvoza meda u Hrvatskoj i u svijetu. Također smo procijenili tržišnu vrijednost hrvatskoga pčelarstva za 2007. godinu. Najutrživiji pčelarski proizvod je med, ali njegova je vrijednost puno puta manja od vrijednosti oprašivanja koje u našem ekosustavu obavljaju pčele. Osim toga, pčelarske aktivnosti pozitivno utječu na ljudsko zdravlje zbog boravka u prirodi. Najveći proizvođači meda na svijetu, u razdoblju od 2002. do 2007. godine, bili su Kina, Argentina, Turska, SAD i Ukrajina. Najveći svjetski izvoznici u istom razdoblju bili su Argentina, Kina, Meksiko, Njemačka i Mađarska, a najveći uvoznici SAD, Njemačka, Japan, Velika Britanija i Francuska. Njemačka nije samo uvoznik nego i veliki izvoznik meda. Analiza trenda broja košnica u Hrvatskoj od 1967. do 2007. godine (promjenjivica x2) pokazuje s 95% pouzdanosti da će 2015. godine u Hrvatskoj biti između 64,80 i 151,20 tisuća košnica
Bibliografija: 19 jed
Sažetak
Keywords: Pčelarska proizvodnja -- Proizvodnja meda; Hrvatska