Emigracija Čeha u Hrvatsku i njihova poslijeratna reemigracija - Vaculik, Jaroslav (Array, 2008)
Autor opisuje povijest doseljavanja Čeha u Hrvatsku, a posebice na područje Bjelovarsko-bilogorske županije. Opisuje njihov društveni i politički položaj te prosvjetni i kulturni život, koji posebno obilježava djelovanje Češke besede, osnovane 1907. u Daruvaru i Prekopakri