Vrtna umjetnost Daruvara kroz povijest - Jakčin Ivančić, Mirjana (Array, 2008)
Prvi su vrtovi u Daruvaru podignuti u vrijeme rimske dominacije, u 3. ili 4. stoljeću naše ere. Vrtovi Daruvara otada pa do danas imaju kontinuitet – počev od slavenskih svetišta, klaustra srednjovjekovne benediktinske opatije i turske Ilidže preko baroknih perivoja 18. i 19. stoljeća pa sve do danas