Simulation of the solar domestic hot water system operation - Kolaković, Igor (Array, 2009)
U ovom radu je prikazano optimalno rješenje solarnog sustava za zagrijavanje potrošne tople vode kroz rezultate satne simulacije za motel smještajnog kapaciteta 35 osoba smještenog u klimatskom području Splita i Zagreba. Simulirani sustav se sastoji od dva spremnika volumena 1600 litara i odgovarajuće površine solarnih kolektora (30,4 m² za Split i 43,7 m² za Zagreb). Kriterij optimizacije sustava je bio što kraći period povrata investicije uz osnovni zahtjev da sustav pokrije energetske potrebe objekta za PTV-om u ljetnim mjesecima. Dani su mjesečni i ukupni godišnji rezultati simulacije za oba klimatska područja, kao i opis proračuna Sunčevog zračenja i prikupljene energije