Concrete resistance to freezing and thawing effects - Hranilović Trubić, Ana (Array, 2009)
Betonske konstrukcije trebaju biti projektirane i izvedene tako da pod očekivanim uvjetima okoliša očuvaju sigurnost i uporabljivost s minimalnim troškovima održavanja. Dugotrajni betoni moraju biti otporni na razaranje kada su izloženi agresivnom djelovanju okoliša, među ostalima djelovanju smrzavanja s ili bez soli za odmrzavanje. Cilj ovoga rada je analiza zračnih pora u svježem betonu i dokazivanje otpornosti betona na djelovanje smrzavanja i odmrzavanja već na svježem betonu. Napravljeno je trideset i devet mješavina betona i ispitana su fizička i mehanička svojstva. Mješavine su pripremljene s dvije vrste cementa i jednom vrstom aeranta. Rezultati ispitivanja otpornosti betona na smrzavanje i odmrzavanje na svježem betonu uspoređeni su s rezultatima dobivenim na očvrslom betonu. Upotrebom analizatora zračnih pora moguće je izvršiti potrebne korekcije sastava betona u fazi spravljanja te izbjeći naknadne troškove sanacijskih radova. Pravilnim odabirom sastojaka betona "AVA metodom" omogućena je pouzdana spoznaja o otpornosti betona na smrzavanje na svježem betonu već tijekom spravljanja. Također, provjerom mikroskopskom analizom na očvrslom betonu bitno se smanjuje vrijeme potrebno za provedbu prethodnih ispitivanja