Building of a mini digester for mesophilic anaerobic digestion - Muršec, Bogomir (Array, 2009)
Anaerobna probava (digestija) je biološka razgradnja organskih materijala u nedostatku zraka i može imati ekološke prednosti u odnosu na obradu otpada, smanjenje onečišćenja, proizvodnju energije te poboljšanja u poljoprivrednoj praksi. Anaerobni digester je sustav koji obuhvaća ovaj prirodni proces za tretiranje otpada, proizvodnju bioplina koji se može pretvoriti u električnu i toplinsku energiju te anaerobni proizvod probave, materijal za poboljšanje tla. U radu je prikazana izgradnju mini digestera za mezofilnu anaerobnu probavu. Promatran je opseg proizvodnje bioplina (metana) iz različitih organskih otpada s mini digesterom. Osnovna konstrukcija je izrađena od čelika otpornog na koroziju. Na ovu konstrukciju su postavljene druge komponente. Najvažnije komponente su eudiometeri, pumpa i grijač s termostatom, fermentar, termometar i barometar. Eksperiment je napravljen u skladu s DIN 38 414, 8. dio. Nakon izgradnje mini digestera napravljeno je nekoliko eksperimenata s različitim organskim materijalima