Gospodarstvo i financijske institucije Brodsko–posavske županije : (od sredine 18. do sredine 20. stoljeća) - Matić, Branko (Array, 2009)
U radu se istražuje financijska povijest brodskog Posavlja, stupanj razvitka gospodarstva te njegov utjecaj na razvoj financijskog sektora od sredine 18. do sredine 20. st. U tom razdoblju obrađene su četiri institucije, najznačajnije u segmentima razvoja gospodarskih, a potom i financijskih aktivnosti. S rastućim potrebama stanovništva prvotno se razvija obrtništvo dok kasniji intenzivan razvoj industrije dovodi do pojave prvih financijskih institucija (prvenstveno niže financijske organiziranosti), a zatim i postupnog razvoja bankarstva koji značajno utječe na cjelokupni razvitak tadašnjega Slavonskog Broda i njegove okolice