Neobjavljeni privjesci rimske konjske orme iz Salone = Unpublished pendants on Roman riding harnesses from Salona - Ivčević, Sanja (2009)
Privjesci rimske konjske orme vješali su se pomoću falere ili izravno na remenje konja kako bi pridonijeli dojmu koji je konjanik ostavljao svojom pojavom; no nisu služili samo kao ukras, nego im se oblikom, detaljima ili prikazima na njima dodavalo simbolično značenje. Najvažnija je bila zaštitna uloga privjesaka, koji su čuvali od zla i nesreće. Obrađeni predmeti pripadaju različitim tipovima privjesaka, a kako su u Muzej dospjeli kao slučajni nalazi pa nam detaljne okolnosti nalaza nisu poznate, datirani su pomoću analognih primjeraka s različitih rimskih lokaliteta. Oprema konja, pa tako i način ukrašavanja ovisili su o statusu konjanika u društvu, odnosno o vojničkom rangu. Od šest ovdje obrađenih privjesaka iz Salone, dva pripadaju lunulastima, dva trodijelnima listolikima, jedan je suzoliki, te jedan srcoliki. Vremenski pripadaju 1. st
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 35 jed
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Keywords: Privjesci konjske orme -- Rimska vojna oprema -- Salona