Staklene kapaljke s antičke nekropole Relja u Zadru = Glass pouring vessels from the Roman-era Relja necropolis in Zadar - Štefanac, Berislav (Array, 2009)
U tekstu se obrađuje skupina staklenih kapaljki s tijelom u obliku stilizirane ptice. Recipijenti su pronađeni tijekom recentnih arheoloških istraživanja na prostoru antičke nekropole Relja u Zadru. Riječ je o predmetima koje karakterizira kuglasti ili ovoidni oblik tijela s dužim ili kraćim cilindričnim vratom. Na tijelu bočice nalazi se šuplji cjevasti lijevak (stilizirani rep ptice), koji služi za precizno izlijevanje tekućine. Prema izgledu recipijenata i njihovoj namjeni kapaljke su izdvojene u dvije tipološke skupine (kapaljke kuglastog tijela s apliciranim lijevkom [dječje bočice] i kapaljke ovoidnog tijela). Prema dataciji grobnih cjelina u kojima su pronađeni te prema bliskim analogijama možemo kazati kako primjerci pripadaju razdoblju od kraja 1. do polovice 3. stoljeća. Uz navedene neobjavljene primjerke sa zadarske nekropole objelodanjuje se i jedan guttus kojem nije poznato mjesto nalaza, a potječe sa šireg zadarskog područja. Podrijetlo kapaljki kuglastog i ovoidnog tijela tražimo u istočnim staklarskim radionicama