Vrsi pod njemačkom okupacijom u Drugom svjetskom ratu - Diklić, Marjan (2009)
Rad se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu govori se o njemačkoj okupaciji sjeverne Dalmacije nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., uključujući tu i selo Vrsi te cjelokupnu općinu Nin, odnosno zadarsko-ninski kraj do Velebita. Zatim se pobliže govori o sudjelovanju Vršana u najbližim partizanskim postrojbama: Odredu Plavi Jadran, Mornaričkom odredu Ražanac-Nin i Zadarskom partizanskom odredu. U drugom dijelu pobliže se navode Vršani u ustašama, domobranima i partizanima; navode se poginuli te civilne žrtve rata i poraća. I u trećem dijelu raspravlja se o oslobođenju od fašističkonacističke okupacije, gradnji prvoga partizanskog spomenika u Vrsima, pobjedi partizana i uvođenju komunističke diktature
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Vrsi (Nin); Drugi svjetski rat -- Njemačka okupacija