Bratovštine (skule) župe sv. Eufemije u Sutomišćici na otoku Ugljanu u 18. stoljeću - Franov-Živković, Grozdana (Array, 2009)
U članku su obrađene bratovštine (skule) Župe sv. Eufemije (Fume) u Sutomišćici na otoku Ugljanu u 18. stoljeću, i to na temelju nekoliko sačuvanih do sada neobjavljenih kodeksa (knjiga bratovština - madrikula, knjiga računa, knjižica priaća i trošnja) te raznih drugih dokumenata koji su uglavnom pisani kurzivnom glagoljicom. Cilj je rada pokazati važnost bratovština za društveni, ekonomski i kulturni život nekog mjesta, odrediti koji su bili ciljevi i zadaci tih bratovština, odnosno pokazati na koji su način članovi bratovština u praksu provodili pravila (kapitule) određena na osnivačkim skupštinama