Karolinški mačevi tipa K = Type K Carolingian Swords - Bilogrivić, Goran (2009)
Dugi dvosjekli mačevi spadaju među najvažnije karolinške nalaze s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske kneževine i susjednih sklavinija. Najveći dio njih, nešto više od polovice ukupnoga broja, pripada tipu K prema Petersenovoj tipologiji. U ovome su radu na jednome mjestu prikazani svi dosad objavljeni mačevi tipa K sa širega područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kao i dio stranih nalaza skupljenih prema dostupnoj literaturi. Uz pregled istraživanja i tipološku obradu temeljenu na balčacima donosi se osvrt na sječiva te se raspravlja o podrijetlu i ulozi mačeva, prije svega u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj
Bibliografija: str. 157-159
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Keywords: Karolinški mač tipa K; Rani srednji vijek; Hrvatska