Global financial crisis and VaR performance in emerging markets : a case of EU candidate states - Turkey and Croatia - Žiković, Saša (Array, 2009)
U ovom radu istražujemo uspješnost širokog spektra modela rizične vrijednosti (VaR) na uzorku dnevnih prinosa na turski XU100 i hrvatski CROBEX dionički indeks u razdoblju netom prije i tijekom trenutne svjetske financijske krize. Uz primjenu standardno korištenih VaR modela, u ovom radu ispitujemo i ponašanje kondicionalnih i nekondicionalnih VaR modela koji se temelje na teoriji ekstremnih vrijednosti (EVT), kao i VaR model hibridne povijesne simulacije (HHS). Analizirani modeli su korišteni kako bi se generirale procijene 95, 99 i 99.5% razine vjerojatnosti. Dobiveni rezultati ukazuju na zaključak da za vrijeme trajanja kriznog razdoblja svi testirani VaR modeli, s izuzetkom VaR modela temeljenih na teoriji ekstremnih vrijednosti te hibridne povijesne simulacije, značajno podcjenjuju stvarnu razinu rizika na analiziranim tržištima. Iako oba modela daju ispravne rezultate, EVT modeli to čine uz znatno viši trošak kapitala nego što je to slučaj kod HHS modela