Osiguranje kvalitete i sigurnosti koštanih presadaka metodom smrzavanja - Legović, Dalen; Šantić, Veljko; Gulan, Gordan; Jurdana, Hari; Tudor, Anton; Prpić, Tomislav, liječnik; Šestan, Branko (2009)
Koštana banka predstavlja složen sustav koji u svom radu ujedinjuje prikupljanje, pohranu i raspodjelu koštanih presadaka. Da bi se presadak adekvatno upotrijebio u koštano-zglobnoj kirurgiji mora se mikrobiološki testirati i nadzirati, te, uz prateću dokumentaciju, obilježiti kada je spreman za upotrebu. Koštani presadci prikupljaju se ili od živućih donora koji daruju odstranjene dijelove glave bedrene kosti tijekom rutinskog zahvata ugradnje totalne endoproteze kuka, ili od kadavera, u sklopu multiorganske eksplantacije. Potencijalni živući davatelji daju svoj pristanak na donaciju za potrebe koštane banke, koja se potpisuje zajedno s pristankom na operacijski zahvat.
Bibliografija: 16 jed
Abstract
Keywords: Duboko smrzavanje koštanih presadaka -- Koštana banka -- Eksplantacija presadaka