Humani papiloma virus (HPV) : Prevencija – cijepljenje – liječenje - Žuža-Jurica, Sanja (Array, 2009)
Zaraza humanim papiloma virusom najčešća je spolno prenosiva bolest u većini zemalja koja, ukoliko se ne liječi, može dovesti do razvoja novotvorina na vratu maternice, rodnice, muškog genitalnog sustava, kao i pojave genitalnih bradavica, te se time nameće kao značajan javnozdravstveni problem. U cilju sprečavanja razvoja bolesti, uz prethodno provedene edukacijske postupke, uvađanjem cjepiva te preporukama za njegovu uporabu u ranoj adolescentnoj dobi, kako kod djevojčica tako i kod dječaka, stvorili su se uvjeti za onemogućavanje nastanka bolesti izazvanih tipovima HPV-a koji su najodgovorniji za nastanak aktivne bolesti (tipovi 6, 11, 16 i 18). Primarna prevencija, edukacija i primjena cjepiva, uz nastavak sekundarne prevencije te odgovorno spolno ponašanje, najbolji su put priječenja zaraze HPV-om. U ovom preglednom radu navedeni su načini nastanka zaraze, njena rasprostranjenost i manifestacije, te mogućnosti primarne i sekundarne prevencije