Nitratna direktiva i poljoprivredna proizvodnja u Varaždinskoj županiji - Vincek, Dragutin (Array, 2009)
Na području Varaždinske županije još uvijek veliki broj obiteljskih gospodarstava nema na adekvatan način riješen problem zbrinjavanja stajskog gnoja. U prosjeku 78% farmi u Hrvatskoj, nema adekvatne smještajne prostore za stajski gnoj. Osim što se zagađuje okoliš uslijed konstantnog cijeđenja, mnogi poljoprivrednici nisu ni svjesni ekonomskog gubitka uslijed toga. Naime, zbog neadekvatnog skladištenja stajskog gnoja, godišnje se po 1 uvjetnom grlu, izgubi oko 35 EUR-a u gubicima dušika, kalija, fosfora. Na bazi broj uvjetnih grla Varaždinske županije, godišnje se izgubi vrijednost od 2.040.955 EUR-a. Posebno je prisutna problematika skladištenja pilećeg gnoja s peradarskih farmi. Ova proizvodnja u kontinuitetu je prisutna više od 50 godina. Gotovo cijela stočarska proizvodnja Varaždinske županije je koncentrirana na nizinskom području uz glavne vodotoke, ispod kojih se nalazi vodonosnik. Županija je sve više usredotočena na stanje okoliša pa se za zaštitu okoliša s deklarativno iskazane brige, prelazi na aktivnosti i poboljšanja koja zahtijevaju značajna financijska sredstva i ulaganja. Iz tih razloga županija je u svoje programe uvrstila i financiranje projektne dokumentacije za nove stočarske farme pri čemu je zadržala pravo da uvjetuje izgradnju odgovarajućih sabirališta za gnoj sa tih farmi, tako da na ovaj način građevine s potencijalnim izvorom zagađenja to prestaju biti. Kroz različite programe i projekte Varaždinska županija nastoji omogućiti obiteljskim gospodarstvima, što lakšu prilagodbu na provođenje Nitratne direktive u praksi