Romanizmi u nazivlju kuhinjskih predmeta u govoru Dubašnice na otoku Krku : etimološka i leksikološka obrada - Spicijarić Paškvan, Nina (Array, 2009)
Cilj je ovoga rada prikazati zastupljenost romanizama u dubašljanskom govoru na otoku Krku na semantičkom području kuhinje te odrediti radi li se o starijem sloju, dakle o dalmatoromanskim leksičkim ostacima ili o novijem sloju talijanskih govora, tj. mletačkom, dalmatinskom mletačkom, tršćanskom ili standardnom talijanskom jeziku. Građa je prikupljena terenskim radom, tj. ispitivanjem izvornih govornika. Etimološkom analizom željela se dati jasnija slika razvoja pojedinoga leksema u dubašljanskom govoru znanoga kao romanska posuđenica. I na kraju, radi usporedbe zapisane su varijante pojedinih riječi u drugim govorima na području otoka Krka i Primorja. Ovim se prilogom nastoje bilježiti leksemi koji su na putu nestajanja jer ih postepeno istiskuje i modificira standardni hrvatski jezik, govor novodoseljenih ljudi na to područje te novi oblici života