Skladnja silbenskih spomenika iz 17. i 18. stoljeća - Vigato, Ivica (Array, 2009)
Autor na spomenicima nastalim na otoku Silbi u 17. i 18. stoljeću proučava koliko sadržaj i namjena tekstova uvjetuje osobite sintaktičke odnose. Većina spomenika pripada administrativnom funkcionalnom stilu te su svi tekstovi tako sintaktički strukturirani da čitatelj može što prije doći do traženih podataka. Teološki priručnik ima drugačiju sintaktičku strukturu od ostalih spomenika. Prvi dio sastoji se od upitnih i izjavnih rečenica kojima se objašnjavaju teološki sadržaji, a drugi dio je priprava za propovijed u kojem mnoge fraze i ponavljanja riječi služe za naglašavanje važnijih dijelova teksta