Planirano industrijsko ribarsko naselje Uble na Lastovu iz 1936. godine : primjer talijanske urbanizacije otoka iz razdoblja moderne - Karač, Zlatko (Array, 2009)
Tijekom talijanske okupacije otoka Lastova, u uvali Uble je uz 1931. godine osnovanu tvornicu sardina, između 1933. i 1936. godine izgrađeno planirano industrijsko naselje prvotno nazvano San Pietro, a potom Luigi Razza. Od pravilnoga četverokutnog trga s novom crkvom i javnim zgradama oblikovanim u duhu talijanskoga racionalizma i novocenta, protežu se dvije ulice s jednokatnim tipskim stambenim kućama, svaka s vlastitim vrtom. Tehničke je projekte potpisao zadarski inženjer Ettore Vacchi, no nije sigurno da je on i autor idejnoga rješenja naselja, odnosno zgrada. Uble su realizirane u sklopu Mussolinijeva projekta urbanizacije provincija kao prvi naš primjer maloga ‘industrijskoga grada’ koji je prethodio Raši i Podlabinu