Basics of proportional systems in architecture - Juvanec, Borut (Array, 2009)
Vernakularna arhitektura čini značajan dio naše kulture. Ona je jednostavna i skromna, ali zasigurno svrhovita, za razliku od znanosti koja nije ni primitivna ni skromna ni jednostavna. Svojim primitivnim metodama daleko je bliža znanosti nego što možemo zamisliti. Primitivni ljudi shvaćali su da je red među stvarima najvažniji, i to red između veličina − pravca, ravnine i prostora. Počeli su uporabljati i prve mjerne jedinice: inč (palac), lakat, stopu. U ovom su članku predstavljeni neki primjeri uporabe sustava proporcija u arhitekturi