Modeli pejsažne sanacije i prenamjene kamenoloma : Oporavak pejsaža - Gašparović, Sanja (Array, 2009)
U članku je analizirano 20 suvremenih primjera prenamjene i sanacije kamenoloma u svijetu i kod nas. Njihovom usporedbom, prema utvrđenim osnovnim obilježjima, ponuđena su četiri moguća modela oporavka pejsaža i određene osnovne smjernice za odabir modela prilikom saniranja napuštenih kamenoloma