Strateške grupe i uspješnost poslovanja banaka - Halaj, Grzegorz (Array, 2009)
Teorija strateških grupa predviđa postojanje stabilnih grupa poduzeća sa sličnim poslovnim strategijama. Teorija također predviđa da se grupe razlikuju po uspješnosti poslovanja i reakcijama na vanjske šokove. Koristimo se klasterskom analizom za identificiranje strateških grupa u poljskomu bankarskom sektoru. Pronalazimo stabilne grupe u bankarskom sektoru Poljske, uz osnovnu, koja je konstituirana nakon 2000. godine, nakon velikih privatizacijskih i vlasničkih promjena povezanih s tranzicijom prema većinskom privatnom vlasništvu u bankarskom sektoru tijekom kasnih 90-ih godina. Koristeći se regresijskim metodama za panelne podatke, pokazujemo da je alokacija banaka u grupe statistički signifikantna u objašnjavanju profitabilnosti banaka. Stoga razvrstavanje banaka u strateške grupe i omogućivanje različitih reakcija grupa na vanjske šokove pomaže u preciznom objašnjenju dobiti bankarskog sektora kao cjeline. Također je moguća preciznija ex ante procjena kapaciteta banaka za apsorpciju gubitaka kao ključna za analizu stabilnosti bankarskog sektora. Nismo, međutim, pronašli dokaze o korisnosti strateških grupa pri objašnjenju kvalitete portfelja banaka, mjerene omjerom kreditnih plasmana s neredovitom otplatom i ukupnih kredita, što je izravniji način ocjene rizika za financijsku stabilnost