Operativno liječenje strabizma nakon primjene botulin toksina kod distiroidne orbitopatije - Mrazovac, Višnja (Array, 2009)
Promjene na očnim mišićima predstavljaju velik problem kod bolesnika s distiroidnom orbitopatijom. Prilikom dijagnostike i njihovog liječenja potrebna je suradnja oftalmologa i endokrinologa, ali i drugih specijalista, kao i dobar odnos s bolesnikom. Istovremeno s liječenjem osnovne bolesti započinje se i konzervativno oftalmološko liječenje (korekcija refrakcijske anomalije, vježbe mišića, okluzija oka, primjena prizmi). Zbog nastalih dvoslika pristupa se primjeni botulin toksina čije je djelovanje ograničeno (3 do 6 mjeseci), stoga se kod 42 - 50% bolesnika mora učiniti kirurški zahvat, pri čemu se rade klasične operacije strabizma (slabljenje mišića u hiperfunkciji, odnosno jačanje mišića u hipofunkciji). Za rezidualni kut otklona primjenjuju se prizmatska stakla