Kožne promjene kod bolesnika s dijabetesom u Karlovačkoj županiji - Cvitanović, Hrvoje; Jančić, Ervin; Knežević, Eva, liječnica; Kuljanac, Ilko (2009)
Cilj: Istražiti proporciju dermatoza koja su vezane uz diabetes mellitus (DM) i onih koje su nepovezane s njime, proporciju pojedinih skupina u odnosu na ukupan broj dermatoza povezanih s dijabetesom, proporciju s obzirom na spol i proporciju s obzirom na vrstu dijabetesa u pojedinim skupinama. Bolesnici i metode: Retrogradnom studijom obuhvaćeni su bolesnici dijabetološke ambulante pregledani 2007. godine, a imali su kožne promjene i bili na pregledu u dermatološkoj poliklinici. Ukupno je u ambulanti za dijabetes bilo 754 bolesnika s dijabetesom. Rezultati: Ukupno je nađeno da 131 bolesnik (17,37%) ima dijabetes i jedno od dermatoloških stanja od čega 84 bolesnika (55,24%) s dermatozom povezanom s dijabetesom i 47 bolesnika (44,76%) s kožnim promjenama nepovezanim s dijabetesom. Ukupno je 21 bolesnik (16,03%) imao o inzulinu ovisan dijabetes, a 110 bolesnika (83,97%) o inzulinu neovisan dijabetes. Kod dermatoza povezanih s dijabetesom najčešća je prva skupina kod koje postoji veća ili manja povezanost s dijabetesom s ukupno 58 bolesnika (69,06%). Najčešća je bila dijabetička dermopatija kod 27 bolesnika (32,14%), a zatim fibromi kod 9 bolesnika (10,71%). U drugoj skupini infekcija povezanih s dijabetesom bilo je 13 bolesnika, što čini 16,47% svih bolesnika, a najčešće su bile mikoze kod 8 bolesnika (9,52%). Dijabetičkih komplikacija bilo je kod 11 bolesnika (13,10%) i to ulkusi kod 4 bolesnika (4,76%) i kseroza kože kod četiri bolesnika (4,76%)
Bibliografija: 35 jed.
Abstract
Keywords: Dermopathia diabetica -- Dijabetes