Pregled istraživanja šest sorata vinove loze u Istri - Peršurić, Đordano; Gluhić, David; Ilak-Peršurić, Anita Silvana (2009)
S ciljem očuvanja tipičnosti vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Istri, tijekom 2003. godine pokrenuta je znanstveno-istraživačka aktivnost s ciljem identifikacije i očuvanja autohtonih sorata u Istri, te podizanje matičnih nasada starih sorata. Od početka istraživanja pregledano je nekoliko desetaka starih vinograda diljem cijelog Istarskog poluotoka, u svrhu pronalaženja trsova starih sorata. Na temelju prikupljenih podataka, izdvojeno je tridesetak nasada u kojima je ukupno označeno niz biotipova različitih starih sorata vinove loze. Označeni su sljedeći biotipovi, bijele sorte: Guštana, Malvazija istarska bijela, Pergola, Puškavac bijeli, i crne sorte: Bontempo crni, Manjakan. Izvršena je klasifikacija prema OIV kriterijima te sanitarna kontrola na prisutnost virusa
Bibliografija: 9 jed
Abstract
Keywords: Vinova loza -- Autohtone sorte; Istra