Sezonska varijabilnost ploda i sjemena širokolisne veprine : (Ruscus hypoglossum L.) - Kremer, Dario (Array, 2008)
Istraživanje sezonske varijabilnosti ploda i sjemena širokolisne veprine (Ruscus hypoglossum L.) provedeno je tijekom četiri godine u dvije kultivirane populacije, Rakov Potok kraj Samobora i Farmaceutski botanički vrt "Fran Kušan" u Zagrebu. Mjereni su dužina (D), širina (Š) i masa (m) ploda te sjemena, a zbog uvida u njihov oblik izračunat je omjer između dužine i širine ploda (sjemena). Najveći plodovi u populaciji Rakov Potok bili su 2004. godine (D = 19,14 mm, Š = 17,62, m = 1,22 g), a u populaciji Farmaceutski botanički vrt 2005. godine (D = 12,58 mm; Š = 11,59 mm; m = 0,79 g). Prosječan broj sjemenki u plodu iznosio je u populaciji Rakov Potok od 1,51 do 1,64, a u populaciji Farmaceutski botanički vrt od 1,33 do 1,64. Najmanje varijabilna značajka bila je omjer između dužine i širine ploda, tj. oblik ploda. Premda je masa ploda bila najvarijabilnija značajka ona se tijekom četiri godine relativno malo mijenjala unutar obje istraživane populacije. Rezultati istraživanja pokazuju da se može očekivati uspješna selekcija jedinki i/ili populacija širokolisne veprine s obzirom na oblik i veličinu ploda