Darvinizam u Hrvatskoj između znanosti i ideologije - Balabanić, Josip (Array, 2009)
U članku se analizom različitih dokumenata, knjiga, članaka, rasprava i polemika pokušava prikazati kronologija sukoba između liberalnih darvinista i konzervativnih kreacionista u Hrvatskoj od pojave darvinizma do danas i pritom utvrditi elemente ideologizacije na objema stranama. Pokazuje se kako su neki liberalni ateisti ili materijalistički monisti koristili Darwinove teorije u napadima na religiju i tako ideologizirali znanost. S druge strane, pokazuje se kako su neki teološki obrazovani anti-darvinisti idelogizirali kršćansku religiju braneći biblijski literalizam, fksizam, filozofiju esencijalizma i tradicionalnu sliku svijeta, a ta se stajališta, pridružena vjeri, u članku označuju kao ideologizacija religije jer je riječ o elementima tradicionalnog načina vjerovanja. Kao dokaz tomu ističe se činjenica da se nakon pojave Darwinovih teorija (1859), ubrzo i u Hrvatskoj, pojavio veći broj teističkih evolucionista iz redova katoličkog klera i laika koji su više ili manje napustili spomenuti oblik vjerovanja u Božje stvaranje