Optimal sizinig of borehole heat exchangers - Ruševljan, Miroslav (Array, 2009)
Dizalice topline koje su povezane s izmjenjivačima topline u vertikalnim bušotinama u tlu (ITVB) mogu služiti za grijanje i/ili hlađenje zgrada. Određivanje optimalnih dimenzija ITVB je važno zbog visoke cijene bušenja i zbog usklađivanja toplinskog učinka ITVB s učinkom dizalice topline. Ispravno projektiranje takvih sustava je obično temeljeno na složenim matematičkim simulacijama koje treba provesti ne samo za vršna toplinska opterećenja zgrade nego i za promjene opterećenja zgrade koje su izračunate za cijelu godinu. Zbog toga toplinska opterećenja zgrada treba analizirati detaljnije nego je to potrebno kod projektiranja konvencionalnih sustava. U ovom je radu prikazan pregled metoda proračuna dizalica topline koje su povezane s ITVB, s preporukama za optimalno dimenzioniranje ITVB