Modeli predviđanja toplinske ugodnosti prostora - Wolf, Igor (Array, 2009)
Potrošnja energije za grijanje i hlađenje zgrada ovisi o projektnim vrijednostima parametara toplinske ugodnosti zatvorena prostora, koje međunarodne norme propisuju na temelju rezultata modela toplinske ravnoteže čovjekova tijela i okoliša. Ti modeli proizvod su intenzivnih laboratorijskih istraživanja. Terenska istraživanja ukazala su na manjkavosti laboratorijskoga pristupa, koje naročito dolaze do izražaja kod prirodno provjetravanih zgrada. Na temelju rezultata terenskih mjerenja definirani su postulati modela prilagođavanja, koji sve značajnije utječu na određivanje optimalnih boravišnih uvjeta prema međunarodnim normama. U radu je dan pregled osnovnih značajki obaju pristupa problematici toplinske ugodnosti prostora