Željezni pojasi tipa Zvonimirovo LT 6 kao dio ženske srednjelatenske nošnje u zapadnoj Panoniji i na jugoistočnoalpskom prostoru - Dizdar, Marko (2009)
Istraživanja groblja Zvonimirovo-Veliko polje omogućia su repoznavanje karakterističnih oblika i kombinacija ženske srednjolatenske nošnje mokronoške skupine. Njezin važan dio predstavljali su željezni pojasi sastavljeni od pletenih članaka koji se, s obzirom na postojanje trakaste spojnice, mogu podijeliti u dvije istovremene varijante. Pojasi tipa Zvonimirovo LT 6 pokazuju rasprostranjenost na zapadnopanonskom i jugoistočnoalpskom prostoru te, sa željeznim i brončanim fibulama s dvije kuglice, svjedoče o zajedničkim oblicima ženske nošnje u drugoj polovini 3. i 2. st. pr. Kr. (LT C1b–C2) između istočnih obronaka Alpi, Save i Dunava, ponekad sve i do južnih te zapadnih obronaka Karpata. U nadregionalne srednjolatenske tipove spadaju još i pojedini oblici obručastog nakita, kao npr. brončane nanogvice s tri ili četiri kalote
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 288-291
Summary
Keywords: Željezni pojasi -- Srednjolatenska nošnja; Panonija