Sarkofag Maksimijane Emilije iz Siska - Vukelić, Vlatka (Array, 2009)
Nakon ubrzanog gospodarskog razvoja uvjetovanog riječnim plovnim putevima i izgradnjom željezničke pruge od Siska do Zidanog Mosta 1862. godine i sisačka gradska jezgra doživljava zamjetne prostorne intervencije. Tada dolazi i do višestrukih pronalazaka antičkih starina, koje nisu sustavno obra|ivane, a mnoštvo ih je bez ikakvih napomena i dozvola odvezeno u inozemstvo. U tu svrhu niz hrvatskih rodoljuba poput Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Mijata Sabljara i Ivana Tkalčića nastoje arheološki obraditi starine zatečene na terenu u Sisku, a na njihovu inicijativu dolazi i do formiranja prvog sisačkog arheološkog društva. Produkt plodne suradnje Mijata Sabljara i lokalnih muzejskih povjerenika registracija je rimskog sarkofaga Maksimijane Emilije, čiji vizualni trag nam je danas zabilježen samo na crtežu, no njegovo postojanje je neosporno