Božja obećanja Abrahamu (Post 17) - Velčić, Bruna (Array, 2010)
Ishodište ovoga rada je Post 17, izvještaj o Božjem savezu s Abrahamom koji se pripisuje svećeničkom spisu (Pg). Za razliku od drugih predaja, svećenički pisac izvješćuje samo o dva saveza: o Božjem savezu s Noom (Post 9,1-17) i s Abrahamom (Post 17). Post 9,1-17 služi kao zaključak svećeničke prapovijesti, a Post 17 otvara svećeničko izvješće o povijesti izabranog naroda i ima, za spomenutu povijest, programatsko značenje. Naime, prilikom sklapanja toga saveza Bog obećaje Abrahamu brojno potomstvo (17,2-6), da će biti njegov Bog i Bog njegovih potomaka (17,7.8b), te da će njemu i njegovu potomstvu dati u posjed zemlju Kanaan (17,8a). Ova tri obećanja provlače se kroz naredne tekstove svećeničkog spisa (Post 28,1-9; 35,9-15; Izl 6,2-8) i postupno se ostvaruju. Prvo obećanje ispunja se u Izl 1,7, a drugo u Izl 40,34-35. Što se pak tiče obećanja zemlje, mnogi egzegeti danas smatraju da ono ostaje neispunjeno te da Pg završava u Knjizi Izlaska ili u Levitskom zakoniku, u tekstovima koji govore o uspostavi bogoslužja na Sinaju