Heat conduction in complex metallic alloys - Bilušić, Ante; Smiljanić, Igor; Bihar, Željko; Stanić, Denis; Smontara, Ana (2010)
Prikazane su toplinske vodljivosti ε-faze Al73Pd25Fe2 i "Bergmanove faze" Mg-Al-Zn koje imaju svojstva zajednička kompleksnim metalnim spojevima: relativno malu vrijednost toplinske vodljivosti, plitak lokalni maksimum ili promjenu nagiba na približno 50 K te porast iznad 100 K. Doprinos elektrona je izračunat Wiedemann- Franzovim zakonom, dok je za proračun doprinosa fonona za temperature niže od 50 K korišten Debye-ov model. Njihov zbroj ne objašnjava eksperimentalne podatke za više temperature (iznad 100 K), za što su ponuđena tri kompetetivna modela: povećanje efektivnog Lorenzovog broja, preskoci lokaliziranih titrajnih stanja rešetke te "učinak bipolarne difuzije", poznat iz teorije poluvodiča. Dok rezultati prva dva pristupa potvrđuju ostale rezultate iz literature, "učinak bipolarne difuzije" ipak treba biti prilagođen specifičnostima elektronske strukture kompleksnih metalnih legura
Proceedings of the EU workshop "Frontiers in complex metallic alloys", Zagreb, October 1-4, 2008
Bibliografija: 18 jed.
Keywords: Kompleksna metalna legura -- Toplinska vodljivost -- Wiedemann- Franzov zakon -- Debye model -- Bipolarna difuzija