Socijalna važnost prirode u urbanom kontekstu - Čaldarović, Ognjen (Array, 2010)
Ključni element za našu raspravu jest pokušaj utvrđivanja vrijednosti prirode "kao takve" u urbanom kontekstu. Kakva se vrijednost može "pridodati" prirodi kao javnom dobru u urbanom kontekstu u smislu ugrožavanja njezine "vrijednosti"? U kalkulacijama se obično uzimaju izgrađeni, a dijelom i neki potencijalni, elementi koji bi izgradnjom nekog elementa urbane infrastrukture u nekoj "prirodi" bili umanjeni ili možda čak izgubljeni. Nemjerljivu vrijednost prirode "kao takve" i njezinih dijelova, kao javnoga dobra u urbanom kontekstu, moguće je konceptualizirati kao sumu upotrebnih vrijednosti (use-value) te kao sumu neupotrebnih (neupotrebljivih) vrijednosti (non-use value). Također, i kao sumu direktnih (vidljivih, izravnih) vrijednosti, koje, bez obzira na to jesu li već bile "eksploatirane" ili ne, predstavljaju potencijal za izravno iskorištavanje ali i kao sumu neizravnih (nevidljivih, indirektnih) vrijednosti